Kalorijų skaičiuoklė

Maisto asortimentas:
Apdorojimas:
Ingredientas:
Kiekis: g/ml

Ar obuoliai yra naudingi? 

Šiek tiek patarimų ir informacijos tiems, kurie dvejoja, ar reikia valgyti obuolius.
Obuolys yra žinomiausias vaisius, naudingas suaugusiems ir vaikams. Daugeliui kyla klausimas, ar obuoliai yra naudingi žmogaus organizmui.
Šis vaisius ypač tinka propaguojantiems sveiką mitybą. Obuoliai turi daug vitaminų ir mineralinių elementų, juose gausu vandens, o tai svarbu negeriantiems daug vandens ar geriantiems daug kavos.
Šie skanūs vaisiai yra gana sultingi, jų sultys turi daug vitaminų. Iš obuolių gaunamas vaisių cukrus (fruktozė, nuo 5 proc. iki 15 proc., priklauso nuo obuolio svorio ir rūšies), juose gausu įvairių vitaminų – A, E, F, G, B1, B2, B6. Obuoliai turi mums taip reikalingų mikroelementų – chromo, cinko, geležies, kalio, magnio, kalcio, mangano, sieros, aliuminio, nikelio ir fluoro. Obuoliuose yra geležies (dėl to obuolys, jį perpjovus ar pažeidus, patamsėja).
Nedideliais kiekiais obuolių sudėtyje yra krakmolo, organinių rūgščių ir pektino. Yra nedidelis procentas ir karotino. Ar obuoliai yra naudingi gerai kraujotakai? Atsakymas – taip. Dėl mikroelemento geležies žmogui lengviau išlaikyti maksimalų hemoglobino kiekį kraujyje. Be to, obuoliai gali reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje, tai yra viena iš aterosklerozės prevencijų. 
Kuo dar naudingi obuoliai? Obuolyje esantis pektinas ir celiuliozė padeda normalizuoti ir reguliuoti virškinimo procesą. Be to, pektinas šalina toksines medžiagas, kurios patenka į žarnyną, ir normalizuoja virškinimo traktą. Tiems, kam pašalinta tulžis, obuoliai padeda išvengti inkstų akmenų formavimosi. Be to, obuoliai didina apetitą, padeda organizmui apsinuodijus atsikratyti toksinių medžiagų. 
Svarbu žinoti, kad termiškai apdorotas obuolys praranda daug maistinių medžiagų bei savybių (obuolio minkštime esantys vitaminai ir mikroelementai sunaikinami). Nepatarčiau tokių obuolių valgyti žmonėms, kurie turi virškinimo trakto sutrikimų, ypač kenčiantiems nuo opaligės ir įvairių tipų gastrito (skrandžio ligų).
Daugelis mano sudarytose mitybos programose randa obuolius. Kodėl? Tai vienas iš būdų suteikti organizmui taip reikalingų mineralų, mikroelementų bei tiesioginio vaisių cukraus – fruktozės. Ne visi gali obuolius valgyti su žieve. Kodėl? Daugumos virškinimo sistema nedirba optimaliai, todėl, suvalgius nenuluptą obuolį, atsiranda pilvo pūtimas. Tai galioja daugumai vaisių (slyvoms, kriaušėms ir pan.).
Ar tinka obuoliai tiems, kurie turi refliuksą? Jeigu iki ar po obuolio nevartosite baltymų turinčio maisto, retkarčiais suvalgytas nuluptas obuolys nedirgins skrandžio gleivinės.
Ar tinka obuoliai prieš miegą, jei laikomasi maisto režimo ir siekiama atsikratyti nereikalingų riebalų? Aš drąsiai galiu pasakyti: taip, tinka. Čia turi įtakos tai, kokį maistą valgėte anksčiau. Nuo to priklauso, ar obuolys duos norimą teigiamą efektą.
Ruduo – metas, kai mūsų sodai pilni obuolių. Valgykime juos ir būkime sveikesni bei žvalesni.

sportoKODAS vadovas

Vitalijus Smackis

Kilti į viršų