Oksicholesterolis

Įdomu; Kinijos Universiteto Honkonge mokslininkai, vadovaujami daktaro Zhen-Yu Chen, 238-tajame Amerikos chemikų draugijos kongrese 2009 metais padarė pranešimą, kuris sukėlė audringas diskusijas. Pranešimo tema – oksicholesterolis (trečia visiems žinomo cholesterolio forma – 7 beta-hydroxycholesterol, 7-ketocholesterol, and 5 beta, 6 beta-epoxycholesterols) ir jo poveikis žmogaus organizmo širdies-kraujagyslių sistemai.

Oksicholesterolis susidaro iš gyvulinės kilmės riebalų veikiant aukštai temperatūrai,jo gausu sausame piene, kiaušinių milteluose, mėsos gaminiuose, kuriue ruošti grilyje ar ant atviros ugnies.
Oksicholesterolio yra visuose maisto pramonės produktuose, kurių gamyboje buvo naudoti sausas pienas ir kiaušinių milteliai – virtose dešrose, sardelėse, dešrelėse, valgomuosiuose leduose ir t.t., taip pat mėgiamuose – šašlikuose, barbekiu ir keptoje ant keptuvės vištoje,kalakutienoje ir t.t.
Kai kas panašaus įvyksta ir su augaliniais riebalais juos specialiai apdorojant. Veikiant aukštai temperatūrai(kepant) jų molekulės jungiasi su vandenilio atomais – skysti riebalai virsta kietais. Taip gaunami margarinai, arba taip vadinami kulinariniai riebalai, kuriais maisto pramonė pakeičia brangesnius natūralius aliejus ar taukus.

Daugelio mėgstami sausainukai,pyragai,bulkutės,šakočiai ir t.t. juose to gėrio pilna. Verdant ar ruošiant maistą ant garų susidariusio oksicholesterolio kiekiai minimalūs.
Oksicholesterolio poveikį šiek tiek neutralizuoja produktai-antioksidantai: daržovės, vaisiai,uogos,žalia arbata.
Yra nustatyta, kad išrūgos ir krekenos(priešpienis) turi antikūnų prieš oksiholesterolį ir jų vartojimas blokuoja jo įsisavinimą iš žarnyno.

Tai viena iš medžiagų kurios kaupiasi kraujagyslėse,tokiu būdu organizmas yra deguonies bade,tai savo ruoštu priveda prie energijos stokos,galvos skausmo,padidėjusio spaudimo ir aišku nutukimo.Svarbus elementas kraujagyslių sveikatai yra kepenys,nuo to kaip jos dirba,kaip sugeba susitvarkyti su nekokybiškomis medžiagomis kurias gauname iš dabartinės pramonės maisto,prikaluso kito organo veikla.

Tulžis;

tulžies sudėtinės dalys yra, (glikocholinės 80%) ir taurocholinės (20%) rūgštys,tulžies pigmentų – bilirubino ir biliverdino, į jos sudėtį įeina cholesterolis, lecitinas, riebiosios rūgštys, gleivės, Na, K, Ca, Mg, Cl.

Tulžis aktyvuoja kasos fermentų(lipazės)veikimą,emulgiuoja riebalus(suskaido mažomis dalelėmis ir palengvina kontaktą su lipaze),sudaro miceles ir rezorbuoja į riebiąsias rūgštis.Tulžis žarnyne emulsina riebalus ir vandenyje netirpius muilus.Neutralizuoja rūgščią maisto košelę(chimusą),patenkančią iš skrandžio.Su tulžimi išskiriamos tulžies rūgštys,tulžies pigmentai,cholesterolis.Be to,su ja iš organizmo šalinama daug vaistų bei jų biotransformacijos produktų,toksinai,tam tikros minerakinės medžiagos(varis,cinkas,gyvsidabris ir t.t.)Cholesterolis yra vandenyje netirpi medžiaga,bet tulžyje jis yra ištirpęs.Tai rodo kad jei tulžis neatliks savo funkcijos turėsime riebalų perteklių,kurie nukeliaus ir nusės ten kur jiems patinka,tokios talpyklos yra pilvo sritis,sėdmenys ir aišku kraujagyslės.Taigi kai organizme stipriai padidėją (blogojo cholesterolio) pirma reikia sutvarkyti kepenų darbą,tada tulžį. Tai stipriai įtakoja fermentų,hormonų gamybą kurie stipriai pakoreguoja cholesterolio pusiausvyrą organizme.
TEISINGAI PASIRINKUS
Mūsų organizmai sudėtingi,kiekvienas turi savo cheminę organizmo formulę,todėl į kiekvieną reikia žiūrėti kaip į atskira modelį.

Tikslai turi būti aiškiai apibrėžti,ar tai sugrąžinti organizmą į būsena kuri buvo kai jis dar augo(nes kai mes sustojame augti į ūgį,pradedame augti į plotį),ar organizmą skatinti tinkamai vystyti raumenyną,sąnarių bei raiščių teisingą ir sveiką funkcionavimą,širdies darbą, bei nervų sistemą,tik tada cheminiai organizmo procesai vyks neiškreiptai-teisingai. Dabar pradedama tvarkyti organizmo funkcijas nuo kito galo,arba dar blogiau nuo stipriai veikiančių papildų ar steroidų.Maisto valgymas būna palaidas,kas pradeda auginti raumenų masę laikosi vos ne baltyminių dietų,kas reguliuoja svorį laikosi sportiniko dietos, deja bet klaidingas pasirinkimas.Kaip galima tapti sportininku per savaitę ar per tris mėnesius? Dažnai forumuose ar darbe susiduriu su tokias pasisakymais kaip – aš bandžiau susistatyti dieta,badauti,daug sportuoti,kreipiausi į savo šeimos gydytoją,dietologę ir niekas man nepadėjo,eigoje pokalbio išaiškėja kad visi be išimties siūlė laikytis baltyminių dietų,daržovių dietų ir dar visokiausių stebuklingų mitybų pagal mėnulio fazes ir t.t.Reikia maitintis adekvačiai savo organizmo būdui,kitaip pats geriausias ir sveikiausias maistas bevertis.

Tokie rekomendavimai kaip,valgyti tik augalinį maistą,vengti sočiūjų riebalų,mėsos ar bulvių iki minimumo yra prieštaravimas žmogaus organizmo rūgščių-šarmų balansui,ne šiaip pas mus seilės,skarndžio,tulžies,kasos skirtingas ph, salotoms tikrai nereikia tiek ph skirtumų.Todėl ką, kada ir po kiek ko reikia valgyti, reikia analizuojant nustatyti, o ne kaip įprasta išimti iš raciono beveik viską kas neatsiejama nuo organizmo teisingo funkcionavimo.Dabar madinga kažkurią organizmui reiklaingą medžiaga pakeisti kita ir būti įsitikunusiam jog tai yra gerai ir labai sveika,kaip pvz. riebalai. Apie riebalų naudą ir poreikį yra straipsnis,kaip suprasite jie mūsųvienas iš pagrindinių energijos ir šilumos šaltinis(o kur energija ir šiluma tenmedžiagų apykaita vyksta teisingai)

Baltymas aišku yra organizmo funkcionavimo pagrindas,be baltymo nevyksta niekas,bet manymas kad jums baltymų reikia 3 ar net 5gr 1 kg yra nevisiškai teisinga,daugeliui tiek pasisavinti organizmas elementariai nesugeba.Tokiais kiekiais baltymų yra bandoma lyginti-užpildyti ar kompensuoti medžiagų stoką maiste,ne kompensuoti reikia,o sureguliuoti santyki.Ne paslaptis jog iš baltymo organizmas gali pasigaminti-sintetinti viską,bet ar tai organizmui nieko nekainuoja…? Nuolatinis per gausus suvartojamų baltymų kiekis sukelia apykaitinę acidozę (terpės parūgštėjimą), kuri skatina baltymų skilimą ir slopina jų sintezę organizme.Čia tik vienas iš daugelio vykstančių variantų.Taigi, valgome-geriame kokteilius su įvairiausių tipų baltymais o naudos dažnai būna mažai,dar blogiau organizmas gindamasis nuo tokio valgymo nukrypimų ima stresuoti,gaminti tuos homonus kurie turi tiesioginę įtaką nervų sistemai,širdies kraujagyslėms,hormonų sitezei ir t.t Nieko bendro su sveikata kaip ir nevyksta.Rezultatai aišku stovi arba net blogėja.Kai atsiranda teisingas skaičius visų reikiamų medžiagų maiste,baltymo anglių ir riebalų gramai pasidaro teisingi,ir organizmas puikiai sugeba auginti masę ar jėgą,krenta svoris jei to siekiame ir nereikia jokių spec.dietų su spec.papildais ir arkliškomis treniruotėmis.Mano patarimas kurie ieško stebuklingų dietų ar receptų.Tik išsiaiškinus kas organizme ne taip,galima jį pasukti ten kur jums reikia,taigi pradėkite nuo tyrymų,ligos istorijos,gyvenimo būdo analizavimo.Ir jau po keltos mėnesių būsit nustebinti kaip viskas keičiasi.

Norintiems užauginti”mėsos-jėgos”reikia aiškintis kiek tai realu jūsų organizmui.Kuo ankščiau išsiaiškinsit parametrus,tuo lengviau bus siekti tikslo.Tik tada galima skatinti maksimalią organizmo anabolinę atasaką į krūvius,taip bus maksimaliai pasisavinamas maistas,maksimalus organizmo atliekų šalinimas.Kitaip žmogus atrodo stiprus,raumenys dideli,bet veido oda riebi,prakaito kvapas aštrus,šlapimas rūgštus,tai ženklas kad detoksikacija dirba ketvirti etato.O valgo kaip du normalųs fizinį darbą dirbantys vyrai.

Svorio metimui, kardio apkrovos turi būti išnaudotos maksimaliai,tai nereiškia kad nustatomas sunkiausiais lygis ir 30min. iki pamėlynavimo,po to su treniruokliais kaip kultūristai ir vėl tas pats kartojama.Riebalai tokiu apkrovimu nenaudojami energijai,tada kenčia raumenys, mažėja raumeninis audinys,o kur riebalai..? pasilieka. Kad būtų maksimaliai efektyvu reikia tiksliai nustatyti kokiu režimu reikia dirbti,nes kaip žinia tik prie tam tikro pulso efektyviai kurenami riebalai.Yra kas pasiekia puikių rezultatų ardamas salėje,bet taip ‘ginti’ organizmą tikrai nebus naudinga sveikatai.Bet įsivaizduokite kokios dietos buvo laikomasi ir tai trunka ne mėnesį! Tai,kas vyksta po to kai pradedama vėl maitintis normaliai, žino ne vienas tokių dietų bandytojas. Svorio metimo paslaptis paprasta,teisingai suderintas maistas, ir visos treniruotės metu išlaikyti tam tikrą pulsą, taip bus nuolatinis burningas.O kaip sportuoja dauguma? pamynė dviratį lyg ir sušiloarba sušilo kaip reikiant,tada pailsėjo atšalė arba tesia sportą net nepakeltu pulsu,eina dirbti su treniruokliais ar laisvais svoriais,daro viską su pertraukėlėm,analizuodami ar gerą techniką naudoja,ar ne per mažai svorio ir t.t.

Daug žmonių kurie sportuoja kaip sako dėl ‘savęs’ o treniruočių laikas panašus į profesionalų(o mitybos,poilsio ir visi kiti režimai kaip nesportuojančio),todėl dažnas skundžiasi jog neatsistato nėra energijos,nemiga,nėra apetito arba jis žvėriškas ir t.t.

Larry Scotas yra pasakęs ;tik žinant kas dedasi limfoje ir kraujyje bei organizme bendrai galima be didelių pastangų siekti norimos formos.Pažiūrėjus kaip jis atrodo sulaukęs tokio amžiaus abejonių nekyla kad jis žinojo ką sako ir ką daro.

Kilti į viršų