Šis straipsnis pamąstmui tiems kurie skeptiškai žiūri į sočiūjų riebalų vartojimą,kurie laikosi įvairiausių baltyminių
dietų.

Cholesterolis yra lytinių hormonų androgeno, testosterono, estrogeno, progesterono sintezės pagrindas. Nevaisingumas,
amenorėja, menstruacijų sutrikimai, impotencija, frigidiškumas, ankstyvas klimaksas, lytinių organų ligos – visa tai dietos su
stipriai sumažintu riebalų kiekiu ir vaistų nuo cholesterolio pasekmė.
Cholesterolis – bazė susidaryti tulžiai, kuri būtina virškinimui, įsisavinimui ir nepakeičiamų riebalų asimiliacijai iš maisto. Riebalų ir cholesterolio iš maisto trūkumas – žemojo tankio cholesterolio kiekio padidėjimo kraujyje ir didelio tankio cholesterolio sumažėjimo jame priežastis, akmenligės tulžies pūslėje priežastis (nepanaudota tulžis riebalų skaidymui sudaro smėlį ir akmenis iš tulžies druskų)
Cholesterolis būtinas žarnyno gleivinės normaliam funkcionavimui ( paanalizuokite ar pakankamai naudojate savo mityboje įvairių riebalų). Dieta be riebalų padidina toksinų įsiurbimą iš žarnyno į kraują.
Kiekviename antinksčių žievės grame yra 1 mg cholesterolio. Kam tiek daug? Joje gaminami steroidiniai hormonai
sintetinami iš cholesterolio – kortikosteroidai ir lytiniai hormonai dalyvauja medžiagų apykaitos reguliacijoje.
Kortikosteroidai įtakoja daugelį procesų organizme, tame tarpe ir adaptaciją stresams.
Kiekviename galvos smegenų ir nervinių audinių grame yra 2 mg cholesterolio. Cholesterolis būtinas
serotonino receptorių veiklai smegenyse, serotonino deficitas surištas su depresija, agresija ir savižudybėmis.
Vitaminas D sintetinamas įtakojant saulės šviesai iš cholesterolio. Vitaminas D, o tai reiškia ir cholesterolis, būtinas vaiko augimui, kaulų regeneracijai ir mineralizacijai, normaliai nervų sistemos veiklai, insulino gamybai, mineralinių medžiagų apykaitai, imunitetui, dauginimosi organams.
Ryšys tarp cholesterolio kiekio ir jo koncentracijos kraujyje yra NEĮRODYTAS. Priešingai, ne kartą įrodyta, kad cholesterolis
maiste ir cholesterolis esantis cholesterolio plokštelėse – du visai skirtingi cholesteroliai. Yra daryti bandymai su sveikais
savanoriais, kurie keletą mėnesių vartojo daug cholesterolio turintį maistą, tačiau nė pas vieną nebuvo pastebėtas
cholesterolio padidėjimas kraujyje. Atvirkščiai – šalyse, kurių gyventojai badauja ir maisto racione mažai cholesterolio, jo
kraujyje randamas padidintas kiekis. Badaujant, esant dideliems fiziniams krūviams, emocinei įtampai ir vartojant nepilnavertį
baltymų atžvilgiu maistą aterosklerozė vystosi daug greičiau.

Kilti į viršų