Siūlau atlikti keletą Jūsų mitybos eksperimentų.

Daug kas tarp mitybos plano laikymosi ir dietos deda lygybės ženklą, tačiau tai yra esminė klaida.

Kas lemia svorio kitimą organizme riebalų sąskaita? Nemažai daliai žmonių iškart kyla noras skaičiuoti kalorijas, ir sukuriant nuoseklų jų mažinimą – sudeginti nereikalingus kūno riebalus.

Taigi, mūsų eksperimento pradžia:

  • Pasižymėkite savo vartojamus mėgstamus produktus, kurių atsisakyti neketinate, tačiau giliai savyje baiminatės dėl jų naudojimo ir nerimaujate dėl jų gausaus kaloringumo, glikemijos indekso, pernelyg didelio kiekio riebalų. Dabar turite sąrašą ir jis yra žingsnis į maisto įvairovę, kuri ilgainiui tik didės.
  • Suskaičiuokite kiek per dieną (+/-) gaunate angliavandenių, riebalų, baltymų.

Pavyzdys:

Mano svoris 90kg

Per dieną suvalgau:

* 800 g kruopų, ar makaronų, bulvių - 100%

* 300 g įvairios kilmės baltymų - 100%

* 120g riebalų, iš kurių didžioji dalis – sotieji - 100%

 

Kaip padaryti jog svoris kistų, o maisto kiekis nemažėtų?

  • Skirkite tam 6 -8 savaites; eilės tvarka – angliavandeniai/baltymai/riebalai

1 savaitę 100%/100%/100%

2 savaitę 80%/110%/100%

3 savaitę 60%/100%/110%

4 savaitę 50%/100%/120%

5 savaitę 60%/90%/110%

6-7 savaites 50%/100%/120%-130%

8 savaitę 30%/80%/120%

Taisyklė paprasta - gramais maisto kiekis mažėja, sotumo atžvilgiu skirtumas nelabai juntamas, riebalų naudojimas energijai gaminti išauga kone dvigubai.

Labai svarbu jog kasdien maistinių medžiagų paletė būtų kuo įvairesnė, skirtinga nuo praeitos dienos.

Dažna savavališkai daroma klaida – mėginimas angliavandenius gauti išskirtinai tik iš daržovių. STOP. Mityboje turi būti ir kruopos, bulvės, makaronai, vaisiai (taisyklė kaip ką derinti nurodžiau ankstesniame straipsnyje). Jokiu būdu nepulti naudoti tik polisočiųjų riebalų. 80 proc. riebalų turi būti gaunama iš sočiųjų

Šaltinių: lašiniai, kokoso aliejus, avokadas, sviestas, grietinė ir t.t. Baltymų šaltinis turi būti labai įvairus. Pradedant greitai įsisavinamų baltymais, baigiant ilgai skylančiais ir sudėtingais. Maisto gaminimui turi būti naudojami ekologiški prieskoniai, druska, žolelės. Ne nuodėmė keletą kartų savaitėje valgyti greitą maistą, tik reikėtų įvertinti tos dienos eigoje jau vartotą maisto produktų racioną. Tam, kad suvalgyti daugiau greito maisto ,negalima susimažinti vakare gaunamo maisto kiekio, ar net atsisakyti vakarinio valgymo.

Tai viena iš paprastų maisto derinimo taisyklių. Bendras, gal net paviršutinis produktų derinimas. Nenorintiems sudėtingų skaičiavimų ir maisto gamybos, tai išeitis kontroliuoti save, nejaučiant alkio jausmo.

Skanaus!

 

Jūsų treneris Vitalijus

Kilti į viršų